A Zafír Ifjúsági és művészeti egyesület létrehozásának és megalapításának ötlete 2011 –ben fogalmazódott meg néhány fiatal pályakezdő baráti beszélgetései és közös munkái kapcsán. Székhelyünk Monokon található,Telephelyünk  Miskolcon egy gyárépületben található, ahol több civilszervezet is a szomszédságunkban tevékenykedik.

A kapcsolatok és az együttműködések nagyon szerencsésnek mondhatóak, közös projektjeink és közös munkáink  is vannak ,mivel nem mindenben van tapasztalatunk a többi szervezet segítséget is nyújt. Két fontos dolog köré építettük egyesületünket, az ifjúság és a művészet köré. Azt valljuk, hogy ifjúság nélkül nincs jövő, művészet és kultúra nélkül nincs város. Az ifjúság testi, lelki, és szellemi fejlődése érdekében az ifjúság bevonásával közösen lehetőségeket teremthetünk egy jobb élet megteremtésére.
Lehetőségeket teremtünk a fiataloknak és a művészet bármely ágában tevékenykedőknek, a kibontakozásra a lehetőségek felkutatására és a megvalósításra.  Az Egyesület azóta is működik és tevékenykedik, tagjai fiatal (művészpalánták, zsonglőrök, zenészek, tárgyalkotókból áll.
Minden szempontból gyarapodtunk és a velünk történt változások is pozitívnak mondhatók. Sikerült művészeti iskolákkal felvenni a kapcsolatot és bevonni őket a programjainkba.

Elsősorban pedagógiai, művészeti nevelési és , projektek kapcsán tevékenykedünk. Speciális művészeti kurzusokat szervezünk, ahol támogatást kapnak a gyerekek, művészetterápiás csoportfoglalkozások keretében. Az alkotó műhelyekben elért sikerélmények jelentős támogatást nyújtanak, ezeknek a többségében halmozottan hátrányos gyerekeknek.